fredag 21 juli 2017

Det kom lite vejde i vägen....


Det KOM faktiskt lite vejde "i vägen". För en oinsatt, alltså icke växtfärgande person, kan det låta som galenskap och volapyk, men när man nu har snöat in på att växtfärga och har ägnat ÅR1 åt att hitta frön av vejde, ÅR 2 och 3 åt att odla upp dessa tre ynka frön till en hygglig mängd växter och ÅR3 och 4 åt att prova olika recept för att utvinna beständig blå färg ur de samma växter då KOMMER det lite vejde "i vägen" när den behagar ha växt sig stor och stark nog att färga med ÅR5.
resultat att vara nöjd med

 I efterhand kan jag konstatera att den alls inte kom i vägen utan att den kom alldeles lämpligt för, som det senare skulle visa sig, blev det en helt fantastisk kväll i solsken på min infart där jag, ett glas rött, ett gäng bra poddar och färgverkstaden i stor harmoni åstadkom ljuvlig blå färg ur ett och ett halvt kilo blad. Så mysigt har jag inte haft  på väldigt länge.
färgarverkstad för dagen

Dagens interimistiska verkstad bestod av vejde, kokplatta, gryta, två skålar, öltermometer (säg inget till mannen!), pH-stickor, ammoniak och Remol.

Jag följde tidigare lånat recept från 2016 som jag modifierat en aning sedan dess. Alla ändringar och tillägg finns nedan, liksom exakt använda tider och årets mängder av blad och kemikalier.
vejde
en del av garnet som färgades
 Material använt (juli 2017): 

1540 g vejde (1:a årsblad)
5 ml ammoniak 24,5%
33 gram remol
465 gram garn i 1:a badet
200 gram garn i 2:a badet

Garnet som användes var var av 100% fårull. Vissa härvor var färgade förut, andra ofärgade (bild ovan).

Tillvägagångssätt:
1) Blötlägg det tvättade garnet eller ullen i ljummet vatten för att det ska kunna dra till sig     färgen bättre (1 timmas blötläggning).Garnet ska inte vara betat med något. Hemspunnen ull bör vara fettfri annars så släpper garnet mycket färg. Ha omknytningarna lösa kring härvorna.

2) Koka upp vatten i en kastrull så mycket så det kommer att täcka bladen.

3) Skölj av bladen med kallt vatten (Behövs bara om de är jordiga) Dela bladen genom att vrida dem ett par gånger. Lägg bladen i ett stort kärl och häll på det heta vattnet. Lägg på lock och låt stå ca 40 min. Glykosiderna löser sig i vattnet och ger ett rött te (bild 1 nedan).
olika färger vid olika pH


4. Sila bort växtdelarna och ta vara på vätskan. Tillsätt ammoniak för att höja pH-värdet till  9- 10 Färgen blir nu grön (bild 2, ovan). Häll vätskan av och an mellan två kärl ca 20 ggr för att blanda in syre (hällde exakt 20 ggr). Färgen blir mer blågrön (bild 3 och 4, ovan). Så här fås ett indigopigment som i sig inte är vattenlösligt utan sjunker till botten och efter det kan vätskan förvaras i slutna, luftfria kanistrar om man inte hinner färga samma dag.

aktuellt pH-resultat
          5.Hetta upp färgbadet till 55-60 grader och tillsätt ca 5 gram natriumhydrosulfit /liter(eller Remol) vätska försiktigt utan att vispa upp badet. Det är ett reduceringsämne som tar bort syre från badet.

6. Låt stå ca 30 min så att det blir en gulgrön lösning,med en blåaktig hinna överst. Håll samma temperatur under denna tid.

7. Krama ur de blötlagda garnerna och lägg försiktigt ner dem i färgbadet (för att undvika att få in syre, vrid ihop härvorna och lägg ner dem hopvridna. Lös upp härvorna när de är under vätskeytan). Garnet blir först gulgrönt, Låt garnet ligga 5-10 minuter beroende på nyansen blå man vill ha (1:a badets garner låg i 10 minuter och andra badets 20).
8. När du drar upp garnet ur badet, lufta väl så att färgen utvecklar sig. Detta händer snabbt, se filmsnutten här.

Ja, detta garn kommer att ge glädje länge. Även om hela processen tog fyra till fem timmar var det värt var enda minut. Jag är så nöjd. NÄSTA gång vågar jag mig på att färga garn jag själv har spunnit. :-)

På bilden nedan är garnet längst nere i bild ett exempel på hur vitt garn blir efter denna färgning (3:1 - blad:fiber).
 
 -Keine hexerei, nur behendigkeit, som trollkonan sade.
LYCKA TILL mer era odlingar och färgningar alla gulliga kvinnor (!) som nu har fröer från Skåne( och givet vis även alla andra)!

Detta skall jag tänka på nästa gång:
  • - Bind inte så hårt. Färgen tar bara om bindingarna är väldigt lösa. Detta innebär i.o.f.s att det inte kan röras om det minsta i badet. Installera tålamod!
  • - Ha mera vatten och mindre garn i sänder, kanske 7-8 liter vatten och 200 gram garn, för att undvika flammighet
  • - Inga flera experiment med skitgarn. Nu kan du detta. Använd endast bra och hemmaspunnet garn!

2 kommentarer:

  1. Underbara blå nyanser! Nu måste jag kanske tänka över beslutet att inte färga mer...😊

    SvaraRadera
  2. Man måste ju välja ibland. Jag färgar, du röjsågar.

    SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...