Färga ullgarn med hushållsfärg (karamellfärg)
- Blöt garnhärvan i svagt ättiksvatten (1% ättika är lagom) och lägg det löst i en form som kan användas i mikrovågsugnen.
- Häll p å ättiksvatten så att garnet nätt och jämnt är täckt.
- Blanda färgen med ättiksvatten och häll över garnet i önskat mönster. Från och med nu får garnet inte röras.
- Sätt formen i mikrovågsugnen och värm på full effekt tills vattnet håller en temperatur om ca. 90 grader C.
- Fortsätt att värma, på lägsta effekt tills du ser att färgen absorberats av garnet (vätskan blir klar).
- Låt garnet svalna i formen.
- Tag upp garnet och skölj i rent, kallt vatten till ingen mera färg läcker ut.
- Torka och använd!
lm - luftmaska
st - stolpe
fm - fastmaska
- Varv 1) Lägg upp 45 lm.
- Varv 2) Gör *1 st i 4e lm från nålen, 1 lm, 1 fm i samma som tidigare**. Fortsätt varvet ut enligt mönster * till **. Avsluta med en stolpe i sista lm på varv 1.
- Varv 3) 2 lm, *1 st runt första lm-bågen i varv 2, 1 lm, 1 st runt samma båge**. Virka enligt * till ** resten av varvet och avsluta med 1 st i sista st från varv 2.
- Varv 4 till 21) Som varv 3. Byt färg när du vill.
- Krok) Virka 30 lm från hörnet där varv 21 avslutades. Fäst kroken i hörnet. Om du vill ha en kraftigare krok, virka en fm i varje av de 30 lm.
Polotröja
Baserad på Drops designs mönster 74-13
Ändringar: Ärmarna stickas hellånga vilket innebär att de blir 10 cm längre än i ursprungsmönstret och att uttag på ärmarna bara sker var 8:e varv (str. 38). Halsringningen görs utan resår men maskor tas upp hela vägen runt och en storpolo stickas på rundstickor 3,5 i slätstickning.
lm= luftmaska
fm= fastmaska
m=maska
Börja med sex lm. Samla till en ring. I ringen virkas 12 fm. Fortsätt att virka runt. På nästa varv och alla varv framöver tas det ut 8 m jämt fördelade över varvet. Virka tills du uppnått den storlek du önskar. Vi nu din vikning mitt på och virka ihop kanterna med fm. Lämna en öppning mitt upp. Där kan du evt. virka en krok av lm.
Recept på rödbetsfärgning av ullgarn
- 2 normalstora rödbetor värms i microvågsugn till dess att de mjuknat.
- Under tiden tvättas 100 gr ullgarn i 40-gradigt såpvatten
- Rödbetorna hackas i små bitar medan de fortfarande är varma och läggs sedan i en stor, ren rostfri gryta
- Häll kokande vatten, med en tillsats av 2 tsk alun över rödbetorna.
- Lägg det fuktiga garnet i grytan. Rör om försiktigt under tio minuter.
- Lämnas kvar garnet i grytan som får stå i fyra dygn utan att röras.
- Skölj ur och torka garnet
Garfärgning med lök och valnöt
Skal av tre medelstora gula lökar och det gröna höljet av fyra omogna valnötter kokas i ca. 30 minuter i två liter vatten
I det heta vattnet läggs 100 gr varmt, alunbetat ullgarn och sju rostiga skruvar (järnbetning)
Låt garnet ligga i 80-90-gradigt färgbad i 30 minuter
Stänga av värmen
Låt ligga i tre dygn
Skölj i ättiksvatten (1% ättika)
Tvätta garnet och torka, gärna i solen för att fixera färgen
Förväntad färg: någon sorts brun
Garfärgning med blå lupin
Ca. 30 lupinblommor med stjälk kokas i ca. 30 minuter i två liter vatten med tillsats av två matskedar ättika
I det heta vattnet läggs 100 gr varmt, alunbetat ullgarn
Låt garnet ligga i 80-90-gradigt färgbad i 30 minuter
Stänga av värmen
Låt ligga i tre dygn
Skölj i ättiksvatten (1% ättika)
Tvätta garnet och torka, gärna i solen för att fixera färgen
OBS- basiskt bad ger grönare färg. Se upp med basen, tillsätt inte för mycket då ullen smälter av för högt pH.
Förväntad färg: grön till grågrön
OBS - låg ljusäkthet
Vindolmar
Ingredienser :
25 till 30 färska vinblad
1 tsk salt
4,5 dl kokande vatten
Fyllning:
500 g kalvfärs
1 tsk havssalt
1/2 tsk svartpeppar, nymalen
2 msk finhackade örter efter smak
1 ägg
2 msk vetemjöl
en finhackad gul lök
Sås:
2 burkar tomatkross
färska kryddor efter smak
1 tsk havssalt
1/2 tsk svartpeppar, nymalen
Tillagning
1) Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och förväll de färska vinbladen i 1–2 minuter, 5–6 löv åt gången. Lyft ur dem med en hålslev och låt dem rinna av i ett durkslag. De ska bara slakna lite.
2) Blanda alla ingredienserna till fyllningen
3) Lägg ett vinblad med den sträva sidan upp på en skärbräda (hantera bladen varsamt eftersom de är ömtåliga). Lägg ett par matskedar av fyllningen nära stjälken, vik de två motstående sidorna över fyllningen och rulla ihop hårt som en tjock cigarr. Gör likadant med resten av vinbladen.
4) I botten av en ugnsfast form lägger du några överblivna vinblad (förslagsvis de som evt. är trasiga). Lägg de fyllda vinbladen i täta rader i formen med skarvarna neråt. Bland ingredienserna till såsen och häll över dolmarna. Ställ in formen i ugnen på 200 grader i 30-35 minuter.
5) Servera varma med ris och sallad till.
GRÖN TOMATMARMELAD
Ingredienser
- 1 kg gröna tomater
- 9 dl strösocker
- rivet skal av 1 apelsin (helst ekologiska)
- 1 tsk flytande Atamon konserveringsmedel
Gör så här
Skölj och hacka tomaterna i matberedaren - inte för fint. Låt mixen rinna av i en sil så att det mesta av vätskan försvinner.Koka tomatmixen utan socker i ca 15 min utan lock. Rör sedan ner socker och apelsinskal och fortsätt koka kraftigt i ca 10 minuter under omrörning tills marmeladen tjocknar.
Ta grytan från värmen och skumma ytan väl. Tillsätt konserveringsmedel.Häll i marmeladen i väl rengjorda glasburkar. Förslut med lock när marmeladen svalnat. Förvara i kylen.
30-ÅRSTÅRTAN
Tårtan räcker lätt till 30 personer och görs i braspanna.
200 g smör
4-5 msk kakaopulver
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
3 ägg
4 dl strösocker
2 dl mjölk
Fyllning:
4-5 dl aprikosmarmelad
Glasyr:
200 g Philadelphiaost
1/2 dl kakaoplulver
ca. 1,5 dl florsocker
Smält smöret och låt det svalna lite. Under tiden vispas ägg och socker pösigt. Mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao blanda i en separat skål. Rör ner mjölken och sedan mjölblandningen i de vispade äggen. Till sist rörs det smälta smöret i smeten. Bred ut smeten på bakplåtspapper i braspannan och grädda i ugnens mitt i 200 grader ca. 15 minuter (varmluft). Tag ut kakan och låt den svalna innan du vänder upp den på ditt kakfat. Lägg toppen neråt. Bred ut aprikosmarmelad på den färdiga botten medan du gräddar ännu en kaka, som sedan läggs ovanpå den första.
Glasyren blandas och breds på kakan när den svalnat.
Pumpasallad med chili
Ingredienser
* Butternut-pumpa (eller annan hårdköttig vinterpumpa), 1,5 – 2 kg
* 3 stora, röda chilifrukter
* 6 dl socker
* 6 dl 3%-ig ättika
Grovriv pumpan och hacka chilifrukterna fint. Lägg allt i en värmetålig skål. Koka upp ättikan och lös sockret till en söt lag. Häll den varma lagen över den rivna pumpan. Ställ i kyl minst 24 timmar innan den skall ätas. Salladen är väldigt hållbar (minst en vecka) och kan med fördel göras i god tid innan den skall användas.