onsdag 19 juni 2013

Alpackagarn - 100%

 Mamsen har turen att känna en kvinna som passionerat älskar djur och som därför samlar på lite av varje med päls på. Bland dessa återfinns förstås hundar och katter i ett ganska stort antal, en tjur (som tror att den är en hund och därför inte platsar bland andra av sin art), ett 40-tal får och sex alpackor. Flera av dessa måste med jämna mellanrum av med överskott av päls, mest av humanitära skäl. Produkten är tydligen inte så lättsåld som ägarinnan hade hoppats på, varför mamsen nu har fått några säckar med alpackaull och jag i min tur en korgfull. Vem säger nej till det? 
 På spinnkurs fick vi höra att det är väldigt svårt att spinna alpacka, men nu måste detta dementeras. Det är INTE svårt att spinna alpacka. Det är däremot väldigt behagligt med tanke på att kardningen är snabbt avklarad (det tovar sig inte) och att det är helt motståndslöst att spinna. Man kan alltså lätt producera ett par hekto garn på en kväll, för det rinner som olja mellan fingrarna. Kanske är detta orsaken till att man säger att det är svårt - det gäller ju att hänga med ullen så att det inte blir brott på tråden. 
  Det enda minuset är att ullen är enormt skitig. Man tvättar inte alpackor, vilket innebär att ullen är väldigt dammig. Den måste dessutom spinnas otvättad, så det är helt klart trevligast att göra detta utomhus. I mitt fall behövdes det fyra tvättar i tvålvatten innan den fina ullen från 'Isbjörne' fick sin naturliga färg.
Skulle någon vara spekulant i alpackaull kan jag förmedla kontakten. Det lär finnas alla färger på lager. Mejladress till mig finns på 'om mig'-sidan.

8 kommentarer:

 1. Så härligt garn du har där.

  SvaraRadera
 2. Vilken tur du har. Det ser ju fluffigt och mjukt ut. Glider som olja, jo, det låter svårt, du måste verkligen vara rask. Resultatet ser underbart ut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, det är rätt lyxigt.

   Radera
 3. garnet ser hur fint och skönt ut
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo tack, det är väldigt mjukt. Kan nog vara in på bara kroppen om så skulle vara.

   Radera
 4. En sådan härlig korg att få, full med ull! Håller med dig, det är inte svårt att spinna alpacka, bara lite annorlunda. Och lite saknar jag ullfettet men man kan ju blanda med vanlig ull om man så önskar. Ditt garn ser underbart ut!
  Bäver i verkligeheten har jag bara sett uppstoppade förut, kändes lite som att ha hamnat i ett naturprogram. Vattendraget är Flian, en å som rinner från Hornborgarsjön.

  SvaraRadera
 5. Visst är det. Jag blir glad bara jag tittar på den. Ren lyx är vad det är.

  SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...