måndag 27 augusti 2012

Mitt 'eget' lingonställe

Jag har hittat mitt eget lingonställe. Igår var vi på en vanlig söndagstur i skogen och snubblade över detta fantastiska ställe. Vilken lycka. Det är som att vinna på Lotto, att hitta ett ställe fullt med lingon, blåbär, tranbär och till och med hjortron - i SKÅNE. Och vilka mängder med bär det fanns sedan. jag plockade för hand en timmes tid och fick ihop 750 gram lingon.
LYCKA!Till på köpet träffade jag en enormt trevlig dam som delade med sig av sitt bästa rensningstips. Här kommer det. Häll ut bären på en tidning (jag hällde dem direkt på bordet) och rulla ner de rena bären i en skål och putta ut skräpet åt sidan. Det var verkligen både enkelt och snabbt. TACK för det tipset!
rensa medelst rullning - snabbt och effektivt!

Två glas med hemmagjord lingonsylt blev det, så fläskpannkaka är ett måste idag. Som vanligt flöt bären upp, även om jag rörde under kokning i fem minuter. Enligt Anna Bergenström skall detta hindra uppflytande bär, men inte hos mig. Hur gör man för att det skall bli homogent om man inte vill mosa bären?

4 kommentarer:

 1. Lingon är jag inte förtjust i, men blåbär i Skåne..et vill jag hitta. har än så länge bara varit ute och plockat kantareller och det fanns det gott om...men blåbär, var växer de?

  Kram Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha! Bra fråga, men iiiiiiinget svar.

   Radera
 2. Oj, så konstigt att dina bär flyter upp! Enda gången lingonen flyter upp är när jag gör vattlingon. Meningen med sylt är att bären ska var lite mosade.Då frigörs pektinen i bären. Inte för mycket vatten heller är bra. Kan också bero på att bären inte var riktigt mogna när du plockade dem.
  Hej föresten, en norrlänning som hittat hit till din blogg.
  Kom hit upp och plocka finns så det räcker och blir över!
  / Hella

  SvaraRadera
 3. Jag skall koka dem längre nästa gång. Då kanske de mosar till sig lite och slutar flyta.

  SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...