söndag 29 juni 2014

Växtfärgning på gång - nördvarning på detta inlägget

Just nu jäser och bubblar och luktar det (enligt sonen, jag tycker att det doftar) lite över allt i trädgård och växthus (haha! det är även ett färghus vi har byggt). Det är växtfärgningstider och jag har gett mig på att prova på alla de där lokala växterna som jag haft på min önskelista sedan jag började växtfärga.

Resultaten är, så här långt:
  • 3:0 - Björken mot Lupinen. 
  • Johannesört - 3 segrar och en oavgjord
  • Valnöt - seger i alla matcher
  • Pion - ser lovande ut. Seger i färgningsligan. Ljustestarligan återstår.
Leicesterull färgad med björklöv, med (grönt) och utan (gult) järnsulfat
Björk: Detta är en växt som blir bra varje gång och här har vi årets björkfärgningar. Vit Leicester-lammull färgad med färska björklöv (4:1, växt till ull). Gul ull: basiskt efterbad, grön ull: efterbad med 1% FeSO4, brun ull: björk överfärgad med valnöt (ups! Det blev lite väl mycket valnöt...ville haft det gyllenbrunt).
garn före växtfärgning och färgväxter (gräs och Johannesört)
Lupin: Blå lupinblommor ger grön eller grönblå färg åt ull vid uppkok av färskt växtmaterial. Det kan bli snyggt men falnar sedan snabbt till en trist färg. Jag är färdig med att färga med lupiner. Solfärgning funkar inte alls. Färgen blir gul på en vecka i solen. Inget att satsa tid, garn och kemikalier på. Färgen på mitt solfärgade och betade lupingarn kan i bästa fall kallas blek beige eller fisig gul.

färgningar med Äkta Johannesört
Johannesört: För att inte utrota några växtbestånd plockar jag alltid med försiktighet. Jag tog därför bara några knoppar och lite stjälk från varje blomma. Alla var precis utslagna eller i knopp. Inga blad fick komma med i koket. Uppgifterna om hur Johannesört färgar varierar kraftigt. Vissa hävdar att den ger gul färg och andra röd och andra igen grön. Det anges bl.a. att färgen skall skifta från rött till gult efter att blommorna slagit ut. Jag tog stjälk och knoppar i et bad om ca. 3:1, kokte upp i brunnsvatten, lät stå en
timma, kokte upp igen, lät svalna och sköljde i surt, basiskt eller neutralt vatten. Som syns blev alla varianter gröna. Lindgröna toner skulle jag beskriva detta som. Garnet var alunbetat med 10% alun.
Badet fick en tillsats av ca. 5% etanol och har nu satts att dra. I detta bad använde jag obetat garn. Uppgifter om att betningen skall hindra rödfärgning finns och därför lät jag bli att beta. Resultatet är just nu åt det lila-röda hållet, men vi får se vart det landar när jag drar upp det ur badet.





brunt: valnöt; gult: björklöv; grönt: björklöv + FeSO4
Valnöt: Det går inte att misslyckas med valötsskal. Här tog jag alldeles för mycket skal och fick därför göra många bad med valnöt. Här en björkfärgad ull som skulle blivit gyllenbrun. Ullen låg i badet i 30 minuter och blev ordentligt mörk. Wohoooo! Valnöt leder! Man behöver inte ens beta när man färgar med valnöt. Det här är en växt som har allt - kraftig färg, inbyggt betmedel, funkar lika bra torkad som färsk.

Pion: Pionblomblad testades också, mest för att ångan ändå var uppe. Badet blir enormt rött och vackert och garnet blev faktiskt också fint, om än lite flammigt (löste inte upp alunet innan garnet åkte i badet). Ljustäktheten är nog inte värst bra. Efter bara en vecka tyckte jag mig kunna se en färgändring åt det dunklare hållet. Om pion skall ge någon vettig färg måste materialet betas.
överst: ofärgat garn,;underst: pionfärgat
Förresten så:
Blixtenfärgad blomma och Blixten
test av ljusäkthet
  • lyser lystickan fortfarande med sin frånvaro trots att jag söker den på varje hundrunda. Jag skall sluta önska mig lysticka då kanske den dyker upp.
  • ligger det just nu garnprover på ljusäkthetstest i söderfönstret. De skal få tre till fyra veckor på sig att visa vad de går för. De som blekenat efter tre skall inte få var med (flyttas ner till Korpdivisionen) de andra skall få fortsätta i kvalserien.
  • har jag beslutat att alla misslyckade färgprovningsgarner skall få bli till blommiga mormorsrutor. Är de för fisiga i färgen får de ett björk- eller valnötsbad. Så småningom kan det väl bli en mysig gul-brun yllepläd av det hela. Har man svårt att kasta misslyckade alster så har man. Blixten säger att det bör bli en hundfilt.
  • testas det även röda och gula lökskal och krapprot i lilla färgköket. Den egna krappen har jag rotat nu. Detaljer om detta kommer längre fram.
  • är grönt inte alls så svårt att få fram, som jag trott. Hittills har gräs och Äkta Johannesört gett de vackraste gröna färgerna.
gröna växtfärger från björk (ull) och Johannesört (garner)

10 kommentarer:

  1. Kära Ann-Sofie, dina färgade garner ser mycket trevligt. Jag är inte säker på om jag har förstått saken rätt, har lila lupin blommor visas en turkos ull på med mig och med bladen jag gjorde en citrongul. Ett försök är värt det i alla fall. Kärlek Griss, Birgit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Well, it is possible to get at blue-green color with lupin, but it is not the slightest light resistant. In my opinion it's a waste of time.

      Radera
  2. Det där låter riktigt roligt. Och fina färger får du fram också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så roligt. Svårt att föreställa sig innan man försökt själv, men det är bestämt ett träsk som man lätt fastnar i.

      Radera
  3. Det är så kul att färga! Köper du valnötskalen?

    SvaraRadera
  4. Valnötsskalen samlar jag ihop på hösten och sparar dem torkade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Använder du det yttre gröna skalet eller det som vi knäcker till jul?

      Radera
  5. Så kul, har du också fastnat i träsket nu, det blir fort en massa ull när man sätter i gång. Du gå så vetenskapigt fram i dina försök, här blir det som oftast försök och fela och inget år blir resultatet lika dant. Mina lupiner är ljusgröna, undrar om jag inte ska soltesta dom, har bara haft dom inne i garnlådan ännu..

    SvaraRadera
  6. Det ser spännande ut med växtfärgning av garn

    SvaraRadera
  7. Hej! Vilken trevlig blogg. Har nyss skördat både Renfana, Gullris och Johannesört. Nu kommer madda frågor. Hur gör jag med Johannesörten? Går det att torka? När du provat syra och bas, vilket pH har du haft? Hur mycket blomknoppar behövs det? Vid tillsats av alkohol, hur beräknar man 5%.

    SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...