lördag 14 juni 2014

Pilefestival i Sagnlandet Lejre

Nationaldagshelgen var vi på Pilefestivalen 2014 som i år avhölls på det härliga Sagnlandet Lejre på Sjælland. Själva festivalen var ungefär som förra året. Det är kanske svårt att vara väldigt förnyande i pileflätning och det är nog inte hellre det vi vill, egentligen. Trots att det var trevligt och gemytligt är det svårt att se vad ännu en pilefestival skulle kunna ge mig. Det är kul att prova, men sedan räcker det. Lite flera workshops skulle kanske göra att jag fann det mera attraktivt. Flätar man själv korgar köper man inte gärna ännu fler.
 Det bästa med årets festival var helt klart att det avhölls i Lejre och att hela familjen åkte med och gjorde dagen till en härlig familjeutfärd.
Lejre är ursprungligen ett arkeologiskt försöks- och forskningsområde som numera har utvecklats till ett levande museum för akeologi och gamla tekniker.
Allt från forntid till 1800-tal ryms inom samma område, som dock är ganska stort. 
Man kan träffa djur, ta med sina egna, prova på allt från flinthuggning till växtfärgning....
offermossen - huuuuh!
.... och så är det spännande på många sätt. Är det skymning går man nog inte gärna genom offermossen.
För barn är det ett härligt ställe. Man får pilla på allt och vara med om det mesta.
Att landskapet är underbart vackert gör inte det minsta.
Det har till och med rests en stor skeppssättning. Jag misstänker att de har fått fundera ett slag innan de kom på hur man gjort i forntiden.
Sonen fick bl.a. prova på att leta arkeologiska fynd och skjuta med helträsbåge. Det gav blodad tand och en armborst var därför tvungen att följa med hem. 
Smide fick man 'bara' titta på, men det var kanske bäst så.
Å andra sidan var växtfärgerskan väldigt intresserad av att utbyta både material, kunskap och sticklingar. Vi kom precis när indogofärgat garn kom upp ur grytan. Jätteroligt att se hur kypfärgen ändrades direkt när garnet kom i kontakt med luften.  
Alla garnerna på väggen är färgade med växter och har hängt ute i tjugo år. Det är bra krut i växter.
Väl hemma släppte grabben inte ifrån sig sin armborst. Vi andra fick motion när vi fick leta efter försvunnen ammunition.


4 kommentarer:

 1. Vilket fantastiskt ställe!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så. Ett paradis för mig.

   Radera
  2. Så roligt att se bilder från Lejre. Var där för30 år sedan och hade helt glömt bort detta härliga ställe.
   Ha det fint
   Anette

   Radera
 2. Så härligt det ser ut! I grannbyn har vi ett liknande ställe, en forntidsby, och de har lite aktiviteter ibland, men vi har bara varit där mellan de gångerna. Det är mysigt :)

  SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...