torsdag 2 januari 2014

Oj så mycket det har hänt - - - fastän vi har gjort "ingenting"

Det här var Julen då vi skulle göra ingenting. Efter vår höst med sjukdomar och död och tråkigheter skulle vi bara konsolidera familjen och ta det lugnt. När jag tog fram kameran insåg jag att vi gjort rätt mycket med tanke på att ingenting skulle göras. Lustigt som det kan bli...
 Allra först blotade vi Midvinter till minne av vår kära, bortgångne vän. Hon införde den traditionen för många år sedan och nu blotar vi till hennes minne med hennes släkt och vänner. Sedan blev det ju JUL och i år avhölls den hemma hos oss. Mamma och jag hade tovat ett tomteskägg som vi var omåttligt stolta över, men som ingen annan ens lade märke till. Det var odrägligt varmt, så jag kan säga att nu kan jag bli utomhustomte, om sådan behövs. Bara att tova en äkta vadmalsdräkt till så är den saken biff.
Grabben klädde förstås granen i takt med 'Bjällerklang' och 'Vår Julskinka har Rymt' och fick äntligen sina efterlängtade discokulor i granen.

Utfärder har vi haft massor av. Det blev biobesök (Hundraåringen och Dinosarus Wlaking) med halva släkten och sedan spontanvisit på Lunds Botaniska, som hade en jättefin utställning av julblommor. Ibland har man tur.
Vi Klåverödssjön har vi spenderat en del tid. Att fika vid sjön är en favoritsyssla oavsett väder. Det finns en underbar promenad runt sjön och massvis med fina grill- och rastplatser längs vägen. Det är ett av våra bästa ställen i Skåne.
Den skånska, snöfria Julen har gett många och leriga hundpromenader. I min förtvivlan köpte jag en liter golvpolish och polerade upp hallgolvet för första gången på tio år. DÅ är jag desperat.
Vi tog oss ut till vår reträttplats på jorden, vildtomten-där-det-nog-någon-gång-blir-en-stuga och kunde konstatera att Sven-stormen hade lagt vårt största träd rakt över en elledning. I fallet hade en liten elmast åkt med, men det goda nätbolaget hade visst annat att göra, sade grannen. En elmast rån eller till, lite svinn får man räkna med.
 Den stora mängden nedfallna organiska material inspirerade mig att starta en smärre röjning. Det blev sena kvällar med bål och mys i naturen. Vildmarkssugna pojkar som fick vintergrilla, hugga med yxa, tälja och röja skog gillade konceptet lika mycket som Blixten, vår nattrumlande pälsvarelse.
 Denna pälsing har förresten fått sin egen hundbädd. Lillhusse tyckte att hunden uttryckte en önskan om en egen matta (mattte tycke att Blixten kanske kunde dela matta med andra) och därför tovades en egen matta åt vovven. Ett hörn i köket, med utsikt åt tre olika håll, befriades från bråte och ....
 ... matta installerades .... liksom strax efter hund. Jodå, lillhusse hade telepaterat med hunden och visste precis vad han ville ha. Jag har slutat att opponera mig nu. Det nästa hunden tydligen vill ha är ett snutte-stinkdjur. DET hade jag inte kunnat räkna ut. Helt allvarligt.  
 Grabben har blivit stor (det kom faktiskt som en överraskning för föräldrarna) och fixade själv årets nyårssupé. När man överlåter sådant på en snart-tioåring kan man få tacos på Nyårsafton. Det var inte helt fel det hellre. Hummer och Champagne är klart överreklamerat.
Och så har vi spelat och spelat och spelat och lagt pussel. Fem hela pussel hittills med 1000 till 1500 bitar i varje och en hel rad med vuxenspel. Se vad man kan när man lärt sig läsa ordentligt. Det kunde de ju bara sagt i skolan att det var därför man skulle kunna läsa.....Roligast av alla spel är Spank the Monkey. Vi bankar apa morgon middag och kväll just nu och bygger skrottorn ända upp i himmelen. 

De borde vara dags att jobba snart. Får se hur det går med den varan. Idag kom det huvudvärk och feber till pojken. Han gillar visst att vara ledig..... men det var ju fint att han tog sig genom allt det roliga innan han blev sjuk.

((Annars har jag bara handarbetat lite, men jag har inte hunnit fotografera något av det för allt har försvunnit i Tomtens stora säck))

2 kommentarer:

 1. vad mycket kul ni gjort
  själv busade jag en hel vecka över jul med mitt 5-åriga barnbarn
  kram
  maggan

  SvaraRadera
 2. Ja, för att vara ingenting är det otroligt mycket!
  Utflykt till sjö med medhavd termos gjorde mig lite avis, varför har inte jag gjort det? :-D

  SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...