fredag 24 januari 2014

Min telefons storebrorstendenser.

 Den här tekniken är ibland lite för mycket. Att jag arbetar med datorer hela dagarna gör inte att jag känner mig mera accepterande av alla nya, tekniska påhitt. Ibland är det okej med utveckling men den här storebrorstendensen som min senaste telefon ha gillar jag verkligen inte. Utan att jag vet hur det gick till bestämde den sig en dag för att mina snöiga bilder skulle förbättras med fallande snö ....
...och mina julbilder med glitter och glamour. Det kanske är fräckt, men jag hade föredragit att prylen inte blandade sig i mitt liv på det där påträngande sättet. Jag vill själv bestämma var och när jag skall glittra.
När den dessutom började förutspå vart jag tänkte köra i min bil och på vilka tider kände jag att detta närmar sig allvarliga övervakningsbrott. Faktum är att jag inte tycker att detta är okej. Vad blir nästa steg? Den stora brodern i väster sänder kanske kommentarer om hur jag sköter mitt jobb om någon vecka? 

Det är inget skämt. Om min telefon har lagrat data om mina vänner, inköpsvanor, foton, bilvanor, resvägar och vanliga tider, då finns dessa data (och samma sak för alla er andra med som har 'smarta telefoner') på en hel massa andra ställen med. Big data, vet ni. Man samlar in allt från våra sms till våra rörelsemönster i stora databaser och gör meta-analyser på detta. Vill man i USA veta hur svenskar jobbar en fredag i maj, då är det numera bara att knappa in tre frågor i en databas så har man ett fint diagram som visar exakt var folk finns (eller inte finns), vad de gör och med vem. NSA, FRA och alla andra som samlar in big data om oss allihop och snokar i våra privatliv: läs gärna och rynka er a pannor i vånda. Dra era långa näsor upp ur min syltburk, NU!!!

5 kommentarer:

 1. Usch, otäckt! Själv har jag bara en gammal stenåldermobil och har ingen längtan efter något annat, mycket just av den här orsaken. Men frågan är ju hur länge det håller. Idag är det svårt att klara sig utan dator och rätt vad det är kanske detsamma gäller "smart-fånarna".

  SvaraRadera
 2. Jag har en annan trädgårdsbloggare som var utsatt för det samma på sina snöbilder men hon har kamera, inte smart telefon om jag inte minns fel, men fotografierna på bloggen fick snöflingor. Om någon har lust att 'kuppa' världen så är det tydligen lätt nu mera. Jag det är äckligt att storebror har sån koll på oss så jag är helt enig med dig, bort från godisskålen.

  SvaraRadera
 3. Eller så kan man klappa sig själv på axeln för att man bidrar till att hålla någon sysselsatt om dagarna, så att de inte ligger hemma i soffan och blir helt förslappade ;)
  Tröstkram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra! Jag hade inte alls tänkt i de banorna. Positiva vibbar. :-)

   Radera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...