tisdag 20 januari 2015

Ponchon Oeland är färdig.... sedan länge

Ponchon Oeland – klar sedan längre men inte sämre för det. Den fick alltså heta 'Oeland', eller 'Öland', om man så vill, eftersom garnet kommer från får på Öland och garnet säljs av Ullcentrum på Öland.
För drygt tre månader sedan blev min gosiga poncho klar, så det är hög tid att visa upp den. Den är stickad i två rektangulära stycken av ullgarn från Ullcentrum på Öland och ett tunt bouclégarn som jag just nu har glömt namnet på. Mönstret har jag inte skrivit ner ännu, men jag funderar på att lägga upp det på Ravelry. Jag har ju fått många mönster därifrån så lite ge-och-ta är väl inte fel.
Som liten hade jag förstås, som alla andra 70-talister, poncho. Sedan jag växte ur barndomens virkade poncho har jag ofta funderat på att skaffa mig en igen. När Syster Yster skänkte mig 100 gram passande ullgarn var saken biff. 
Jag inser nu att jag skulle gjort mig en poncho för länge sedan. Jag gillar den otroligt mycket. Den kommer inte att bli ensam poncho i garderoben. En med polokrage skulle vara ett bra komplement för kyliga vår- och höstdagar, sannolikt stickas nästa poncho i något hemmaspunnet garn, kanske med några flätor och en och annan tofs.


25 kommentarer:

 1. Sååå snygg - är imponerad av ditt verk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, men den är faktiskt väldigt enkel.

   Radera
 2. Vad fin den blev!

  Jag håller med, ponchon är ett fantastiskt plagg. Själv har jag en där snibbarna nästan når golvet och sidorna går ned till handlederna. Den tog tid att sticka, men vad jag älskar den. Det finns inget goare att krypa in i när man är lite småfrusen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla. Jo, nästa skall nog bli rätt mycket större.

   Radera
 3. Stilig poncho. Jag gillar fasongen på dom som man gör med två rektanglar, blir så härlig passform. Den ser mjuk och skön ut :)
  Spælull är en urnorsk ull. Den finns i två varianter, denne;
  http://www.ull.no/ull/norsk-ull/ukardet-ull/vasket-spelsau-ull-f1-3229
  härifrån har jag beställt mycket av ullen. Men så har du den gammelnorska spælullen också, här är en link till en som säljer privat;
  http://www.boddingfjell.net/
  De-haired, alltså att ta ut täckhåren först, gör jag som regel för hand. Den är inte svår att hitta och skilja ut då håren är mycket längre. Sitter och drar ut dom förhand, tar en lock i taget. Jag har intrycket av at den moderna spælullen har längre täckhår än den gammelnorska, i varje fall har den ullen jag fått hem haft det. Men på gammelnorsk (GNS) är bottenullen längre. Fick hem både vit och brun nu. En skillnad mellan färgerna, den bruna var fetare och segare, men klart, det kan ju vara just dom här fåren. Men bägges bottenull tovar väldigt lätt så det gäller att tvätta försiktigt. Bottenullen är bland det mjukaste som finns. Gammelnorsk ull igen är en tredje typ ull som också blir kallad villsau (vildfår), härlig ull det också, med lite kortare täckhår. Så har du pälsull, en fjärde variant. Alla dom här raserna är fina att spinna av, bara man tar bort täckhåren, de-haired, alltså. Men man kan fint karda ihop hela locken som den är. Då blir ullen slitstark och nästan vind/regn tät också. Jag har aldrig försökt mig med Gotlandsull, men inbillar mig att den kanske är lik dessa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vilken rapport. Tusen tack. Jag skal genast kolla in detta.

   Radera
 4. Ser superskön ut, perfekt att kura i tills sommaren vill komma! Snygg är den också!

  SvaraRadera
 5. Mycket fin! Färgerna är också väldigt vackra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skall jag hälsa min syster, som valde dem.

   Radera
 6. Den ser varm och go ut! Jag gillar särskilt den lite oregelbundna randningen.

  SvaraRadera
 7. Fin poncho! - Och ett vackert växthus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur. Jag älskar verkligen det växthuset.

   Radera
 8. Vilken härlig poncho och vilket växthus. Men vilken fin vovve!
  Agneta kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt. Skal man välja är vovven alltid nummer ett.

   Radera
 9. Vilken härlig poncho, fina färger.

  SvaraRadera
 10. Åh, så fin den blev!
  Jag gillar när det är enkelt, det framhävs så fint då - färger, strukturer, mm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var tanken. Kul att jag verkar ha lyckats.

   Radera
 11. Svar
  1. Tackar. Man skulle kunna valla höns i den, inte sant?

   Radera
 12. Blev så förtjust i din ljuvliga poncho!! Jag undrar om det är entrådigt eller tvåtrådigt garn från Ullcentrum som du använt? Vore härligt om du skrev ett mönster!!
  Kicki

  SvaraRadera
 13. Tack Ki!!!!
  Jag hittar tyvärr inget bättre sätt att svara dig, så hoppas att du läser här.
  De är det tvåtrådiga ullgarnet från Ullcentrum jag har använt. De vita ränderna är ett bouclégarn som heter Cacao som kommer från teetee.

  Det kommer ett mönster inom en rimlig framtid.
  //Ann-Sofie

  SvaraRadera
 14. Tack för svaret!! Ser fram mot mönstret och lycka till med promenaderna!!
  Kicki

  SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...