torsdag 28 augusti 2014

Trädgård i slutet av augusti

Det är en härlig tid nu. Massvis med gott finns det att skörda varje dag och vädret är fortfarande så att man går i korta byxor och bara tröjan. Jag är så lycklig för den här sommaren, som verkligen gav oss alla de bästa sidorna av Sverige.
världens bästa trädgård, växthus .. allting
På kvällarna, när det är lite kyligare är det prefekt att sitta i växthuset. Det är verkligen skillnad på detta och förra växthuset. Aluminiumrucklet var apvarmt så länge solen låg på och iskallt på natten. Detta växthus är behagligt dygnet runt. Inte ens mitt i natten blir det vidare kallt. Helt otroligt. Jag vidhåller att ett växthus i trä är värt var enda krona. Det går faktiskt inte att jämföra metall och trä i detta avseende.
Fortfarande blommar gurkorna för fullt och frukter mognar på löpande band.
Imse-Vimse roar sig kungligt bland gurkblommorona. Kul för honom. han får stanna kvar för vi är djurvänner.
De frösådda sahliorna från i år har långt om länge börjat blomma. Än så länge har en röd och...
...en vit slagit ut. Sonen menar att det beror på min danska härkomst. Kanske det?
Tomaterna moooognar. Det tog väl en evighet. Kanske beror den relativt sena mognaden på det relativt svala växthuset, eller så kan det hänga samman med att jag var sen på att så i år. Till nästa år sår jag tidigare och planterar ut jättetidigt bara för att få veta. Kanske utplantering i omgångar vore en idé?
 Djungeln tätnar fortfarande, hur mycket jag än glesar ut i tomaternas och vindruvornas blad. Min förhoppning var att snart kunna så morötter och vintersallad mellan tomaterna, men det får nog vänta en vecka till med tanke på den enorma tillväxten.
På kvällen är det härligt att sitta här med filten om benen och tända stearinljus. Man vill inte gå in, kan jag lugnt säga.
Vindruvorna är också färdiga nu. Som tur är mognar de efter hand, så att vi hinner äta i samma takt som de blir klara. Här finns det ett barn som är lyriskt över att kunna gå ut i växthuset och plocka dagens druvor.
På friland har druvorna ännu några veckor tills de är helt mogna, men det tecknar till att bli en god skörd. Så här maffiga har klasarna inte varit tidigare år. Sorten är Himrod och den växer som ogräs. Trots FEM beskärningar i sommar täcker en planta hela garaget.
Utanför växthuset blommar det också. Det finns vissa smolk i glädjebägaren, men de kan vara självförvållade, inte vet jag. Jag älskar ju violrutor och frösådde för några år sedan ett helt gäng. De klarade sig bra i flera år, men plötsligt har jag bara en kvar. Vad hände här? Den är dessutom ganska ynklig.... Snyft!
Hortensiorna klarar sig dock bättre än väntat. Jag har därför beslutat att det skall bli flera hortensior och solhattar och violrutor i trädgården på bekostnad av dagliljor, knölirisar och japanska lyktor. I höst skall det gallras och omorganiseras.
Något som fungerat otroligt bra i år är mina pelargoner. De har väl känt sig som vid Medelhavet i den 30-gradiga sommaren. Jag övervintrar bara en blomma av varje sort inomhus och så tar jag sticklingar tidigt på våren. Detta är resultatet av sticklingarna från två plantor.
Den ljusbladiga heter Crystal Palace Gem och den mörkbladiga måste jag kolla upp igen. De är alla gånger mina favoritpelargoner. 
Solhatten är lika fin som för en månad sedan. Det skall absolut bli flera solhattar. Jag skal på fröjakt på internätet så snart det blir kallare. Eftersom de är väldigt lätta att fröså tänker jag göra det. Då får man många plantor för lite pengar.
Och så är det plommon och pärontid igen. Vi är verkligen välsignade med god skörd, vilket hela släkten tycker är bra. Jag fick för mig att trädet var döende, men nu har det gett så har fin skörd i tio år, så någon överhängande fara är det visst inte.
Humlen har etablerat sig på allvar. Tre olika sorter har jag satt i förhoppningen att någon skall kunna ge goda kottar till eget öl. Att de dessutom täcker över fula väggar och stuprännor är bara ett plus.
Och äääääntligen blev det bra med frukt på mina kvittenplantor. Två plantor och 500 gram frukt blev i alla fall till fem glas äppel-kvittenmarmelad. Kvitten är en otroligt underskattad frukt, som allt för få använder. Det finns nog ingen marmelad som kan göra mig så lyrisk som denna. När till och med maken konstaterar att "denna kommer inte att stå länge på hyllan", då är det riktigt gott.

1 kommentar:

  1. Åh, så mycket fint ni har. Och hemodlade druvor, det riktigt vattnas i munnen.

    SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...