lördag 6 juli 2013

Trädgården i juli - och månadens växt

Utan tvekan är juli den absolut bästa månaden i vår trädgård. Mycket har blommat över och är nu fina fröställningar, men alla partier och rabatter är ändå täckta av frodig grönska och vi skördar dagligen godsaker till hela familjen; bär till frukostar och efterrätter och grönsaker till övriga måltider.
Även Blixten hänger i med skördandet. Just nu är det klarbär som slinker ner i en imponerande takt. Dagen efter kan man uppskatta mängden när den svarta påsen skall i bruk. Han sätter säkert i sig några hundra gram klarbär på en bra dag. Han verkar må prima på den dieten.
Fåglarna tar också sin del, men det blir tillräckligt över för oss ändå.  CD-skivorna gör att de flygande vännerna huvudsakligen äter i toppen av trädet och att vi får bären på undre halvan. Det är en helt okej fördelning.
Aksel och New Dawn
Favoritväxten just nu är, trots att jag inte är någon ’rosmänniska’, roserna. Framför allt älskar jag klätterroserna på Drontboet - Rosa Helenae 'Aksel Olsen' och Rosa wichuraiana 'New Dawn'. Aksel börjar blomma i senare delen av juni och New Dawn någon vecka senare. Just nu är blomningen som maffigast.
Nu är båda sorterna utslagna tillsammans och doften bedövar både människor och insekter (jag lovar – de är stenhöga alla humlorna) sprider sig en lycka i kroppen, från tårna till hjässan. Jag älskar verkligen Drontboet och särskilt när det blommar.
 
Placeringen av Drontboet är sådan att man måste gå genom det för att komma in i trädgården. Det syns väl både från gatan och trädgården, så ingen missar det.
 
 Även på natten är det härligt att ta en tur under Drontboet. Blomsterljuskedjan lyser i mörkret...
...och det är nästan så att blommorna gör det med.
 
 När vi övertog trädgården för 12 år sedan fanns det klassiska paradrabatter á la 1963 med rosor som stod och ropade fula ord till varandra på en halvmeters avstånd. Eftersom bar jord i en trädgård ger mig klåda flyttades alla dess rosor in bland rosenspirean och in i andra perennrabatter. En stor del överlevde misshandlingen och nu är de helt okej att se på. De sticker upp sina små huvuden bland spireorna och påminner om att de är planterad långt där nere.
ärvd buskros av okänd typ
Kanske är det taskigt av mig, men jag slipper ta hand om dem och klippa och spreja, som jag hör att många andra rosägare måste. Har de fula blad är det åtminstone inget jag ser. Senaste vårvintern var dock väldigt hård, med barfrost och tjältorka som hette duga. Den sorterade verkligen ut i rosorna. På 'Aksel' och 'New Dawn' ser man inte en skada, men alla de andra är mer eller mindre försvagade i år. 
 I övrigt har alla vallmo börjat blomma nu. Det kommer nog att bli en massiv blomning om en veckas tid. Det skall bli skoj att se. Jag undrar hur alla de frön som jag sände ut förra året tagit sig - det skulle vara kul att se resultatet.
Kort summerat – månadens växt hos oss är en klätterROS.

11 kommentarer:

 1. Skulle önska att jag hade en trädgård som din, fast jag är nog inte beredd att göra arbetet... New dawn hade vi i min barndoms trädgård, underbart vacker och ett underbart namn. Fantastiska bilder du tagit!
  Vad är det för något på den allra första bilden? Såg sådana på vår utflykt häromdagen men jag visste inte vad det var.

  SvaraRadera
 2. Allium är vad det är. Kirgislök närmare bestämt.

  SvaraRadera
 3. Och tack för de snälla orden. Jag minimerar jobbet genom att plantera tätt. Det är mindre jobb än det ser ut att vara.

  SvaraRadera
 4. Den ingången går inte av för hackor! Superfint med ljusen också!/ Annica

  SvaraRadera
 5. Vilken underbar rosenbåge! Verkligen läcker med de knotiga grenarna. Smart idé att ha ljus-slinga i bågen så att det ser mysigt ut även på natten!

  SvaraRadera
 6. Svävande rosor som sprider den ljuvligaste doft kan man inte motstå. Boet är så läckert!

  Kram

  SvaraRadera
 7. En klättrande ros är nog varje trädgårdsälskares dröm:) Din ser helt underbar ut och klätterställningen är fantstiskt fin!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 8. Drontboet är så vackert! Det där med ljusslingan i är en riktigt bra idé. Klätterrosor hör också till mina favoriter och en av dem är "New Dawn". Känns rejäl och pålitlig där inget gullande behövs.

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 9. Så vackert dina rosor klättrar! Väldigt fint med ljusslingan!
  Ha det bra,
  Carina

  SvaraRadera
 10. Nydelig portal med fyldige og vakre roser! En klar favoritt. Alliumen synes deg er like vakker etter avblomstring:)

  SvaraRadera
 11. underbara klängrosor
  här det morötter som hunden Kuling drar upp och äter
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...