lördag 1 september 2012

Chili, Capsicum XX - ett trädgårdsmysterium i fyra akter

Nu börjar årets chiliplantor att bekänna färg, eller sort kanske är mera korrekt att säga. Men med detta kom ett trädgårdsmysterium. Jag sådde fyra sorter i år. Två av dem fickjag genom bloggen - se så bra det är att blogga - och två hade jag sedan tidigare. Jag trodde länge att åtminstone en av dem jag fått hade försvunnit (ätits av sniglar - de kan ju inte ha några smaklökar de), men nu ser det ut som om jag ändå har fyra sorter kvar. Dock skulle den som heter 'fish chili' få randiga frukter och ha variegerade blad, och det har den inte. Jag undrar vad det är jag har. Den är helt annorlunda i växtsättet än de andra, så jag har kanske en ny sort. En Capsicum annsofiensis? Men jag jag får nog låta bli att döpa den efter mig själv, för det lär vara höjden av brackighet i växtvärlden. Capsicum blixtensis 'Beverly Hills', kanske? (Vi bor på 'Beverly Hills' i vår by, om någon undrar)

Så glad jag är att det lyckades. De som inte bara har kul frukter utan även fina växter skall få följa med in under vinterhalvåret. 'Bolivian rainbow' och' Tabasco' har redan kvalat in till en plats i fönsterkarmen.
Förra årets skörd blev rätt bra, men då hade jag också tvååriga plantor.
____________________________________________
Lite mera information om mina chilisar:
_____________________________________________________
Capsicum annuum
'Fish pepper': Vacker planta med  grönvitt bladverk och mängder av vackert randiga frukter i alla röda, vita och gula nyanser man kan tänka sej. Detta är en sort som kom med afrikanska slavar via dom västindiska öarna under 1800 talet. Den ger otroliga skördar och har en behaglig hetta som passar perfekt till fiskrätter därav namnet. 

'Elephant's trunk': en mellanstark sort med frukter som blir röda och upp till 15 cm långa

'Bolivian rainbow': små frukter med god hetta. Kompakt planta med frukter i alla färger på en och samma gång. Mycket vacker.

Capsicum  frutescens
'Tabasco': En av de mest odlade sorterna i världen, den kommersiella odlingen började redan i mitten av 1880talet för att göra den berömda såsen. Den växer som en låg tät buske och ger otroligt rika skördar. Frukten är ca 3 cm och riktigt het. 


2 kommentarer:

  1. Härligt att se dina bilder! Är riktigt avis på ditt växthus... :)

    SvaraRadera
  2. Roligt när det dyker upp nått helt oväntat
    ha det så bra
    maggan

    SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...