onsdag 6 november 2013

Molngarn - cloud spun yarn

Senaste spinnmetoden jag gripit mig an är 'cloud spinning', som jag inte har något svenskt ord för. Skall vi kalla det cumulus-spinning? Namnet kommer av att man förvandlar ullockarna till ett moln av fibrer utan att för den delen ta bort strukturen helt. Man kardar inte alls utan spinner sedan direkt från molnet, vårt ulliga cumulus nimbus.
Man kan göra på lite olika sätt men jag valde att spinna två tunna trådar som sedan 'kläddes' med ullmolnet för att slutligen spinnas ihop två och två till ett tvåtrådigt molngarn. Resultatet blir fluffigt och mjukt som bara den och med mycket pälskänsla. 
Man börjar med att ta ut de finaste och längsta lockarna - ovan.
Tesa de fina lockarna och karda de mindre fina (ovan igen).
Spinn kardrullarna s-ledes till en tunn tråd. Tråden skall vara löst spunnen så att det blir mycket fibrer som molnet kan haka fast sig i. På denna tråd spinner man fast ull-molnet, även detta s-ledes. Gör två spolar med molniga singlar och tvinna dessa Z-ledes till ett fluffigt molngarn.
Garnet får en mycket pälslik struktur. 
Det kan t.o.m. vara svårt att se garnet (vänster ovan) i ullen (höger ovan).
Avsluta med en tvätt. 

Garnet på sista bilden har spunnits av lätt tvättad lammull från gotlandslamm. De färdiga garnerna tvättas i schampoo (höger) eller Y3 (de två mittersta). Den vänstra härvan är bara förtvättad. Det tovar sig lite i tvätt men inte så att det gör något.

5 kommentarer:

 1. Så stiligt garn, det måste ge en fantastisk effekt når man stickar av det. Kul med olika spinnmetoder, själv lagar jag nog mest 'vanliga' garn men jag beundrar dessa exlusiva.
  Kardmaskin gillar jag inte till karding. Det tar fortfarande lång tid och allt pilleri med den ger mig ont i ryggen, kardar min ull med vanliga handkardor, ett trevligt jobb framför tv,n. Men, maskin är fantastisk till blandningar, tops och rovings går som en dans. Ja tack, bägge delar säger jag.

  SvaraRadera
 2. Ha,ha. Efter jag skrev det första googlet jag lite, skruvade isär maskinen, rengjorde och oljade den och nu kardar den min ull som bara den :)

  SvaraRadera
 3. Härligt. Smörj är aldrig fel.

  SvaraRadera
 4. Kan det möjligen vara ull från Högagärde som får sig en omgång?
  Ha en fin vecka. Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Högagärdes underbara lammull är på gång. Just nu 700+ gram klart, så det artar sig snabbt.

   Radera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...