onsdag 13 september 2017

Utfärder i naturen - tomten, skogen och svampfrossa


 Klöva Hallar på Söderåsen, det är ett ställe man inte kan missa om man gillar att ströva i skog och mark. Jag har bara varit där en gång, men det är alla gånger mitt nya favoritskogsområde.
 Förra helgen var det vackert väder på söndagen och hela familjen åkte ut på skogsvandring. Vi var skogsnödiga allihop, inte minst den pälsiga, som behövde mylla att rulla sig i.
Det dröjde inte många meter innan vi insåg att det inte bara är ett bra svampår i år utan att det är ett dunderextrembra svampår. Sonen och jag fick svampfeber fyra meter in på Skåneleden och sedan var det näsan i backen och rumpan i vädret som gällde för oss. Maken och hunden fick sköta myllan på egen hand.
Inte nog med att det fanns massvis (!!!) med trattkantarell och sommarkantarell, jag hittade för första gången någonsin mina eftersökta färgsvampar. På bilden ovan t.v. ses Rödskvivig kanelspindling, nere t.v. Grönköttig spindling och slutligen nere t.h. Stor blodspindling. Alla dessa svampar ger olika oranga och röda toner vid färgning. Nu skall jag se till att samla mera giftsvamp och sedan blir det giftsoppa för garn här hemma. 
Att det var fantastisk svamping var bara en bonus. Det bästa är trots allt att det är ett helt underbart och omväxlande område på Skåneleden.
Ruiner, granskog, knotig skog, svampar, tjärnar och vattenlopp, höjder, raviner och dalar. 
Allt finns där.
Här är min första (!!!), härliga skörd av Rödskvivig kanelspindling. Ihhh!
...och lite trattisar på tork.
2 kommentarer:

  1. Nu blir jag avundsjuk på dina svampar. Vilka fina färger du kommer få av din häxbrygd. Varje gång jag har tid att gå till skogen så regnar det, har inte bliit en enda svamp på mig i år.
    Alpacka silke är skön blandning att spinna av, tråden blir jättefin men jag har inte stickat av det ännu.

    SvaraRadera
  2. Jag hoppas att det blir fin färg. Det verkar som om man måste ha rätt mycket svamp för att det ska bli någon bra färg.

    SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...