lördag 8 mars 2014

Kompost, serverad på silverfat

 Jag har ätit jord, kompost alltså och fint var det. Ja, smaken var det alltså inget vidare fint med. Det smakade torr och tråkig planteringsjord om det hela, men det var fint på prislappen.

Vi var ett gäng som blev bjudna på finlunch på stora hotellet och bland rätterna fanns det anka. Naiva var vi som trodde att det var en felskrivning att det serverades "nötig jord" till ankan, men se det vart inte. En hovmästare med mycket förvånad uppsyn och näsan i sky berättade om denna utsökta kompost.

Jag var inte den enda som tyckte att sådant äter man bara när man slarvat med att skölja salladen. Men icke - vi fick vår kompost och till på köpet serverad på silverfat.
dyr kompost, serverad på silverfat
Att jag inte tänkt på detta förut. Vilken affärsidé detta är och miljövänligt är det också. Man gör inte av med ett enda gram koldioxid om man äter jord. Den är liksom på samma plats i näringskedjan hela tiden. Näringsvärdet har jag inte koll på. Det känns som om man kan behöva komplettera med lite anat, kanske ett glas mjölk hjälper till att ge en komplett måltid.

Affärsidén:
Om man drar bort värdet av övriga råvaror, personal- och lokalkostnader från de 285 kronorna borde man kunna klämma ut runt 50 kr. för varje portion jord. Vi fick ca. två matskedar jord, vilket innebär 25 kr per matsked jord. I en påse med tio liter jord kan man teoretiskt få ut 666,7 portioner jord. Med lite svinn för beredning blir det 500 portioner. 10 liter jord av bästa sort kostar kanske 50 kr i inköp.

Inköpspris: 50 kr
Försäljningspris: 500 x 25 = 12 500 kr

Låt oss lyxa till det med bearbetning (torkning),  smaksättning, förpackning och porto.

...... jag tror ändå att det blir en bra slant över. Dessutom har jag egen kompost, så jag sparar in 50-lappen med.

Nu funderar jag på vilka smaker min jord skal komma i:
chili - för asiatiska rätter
choklad och vanilj - för efterrätter
peppar och salt - för vardagsmat
nötter - (plagiatvarning) för ljust kött
tranbär och enbär - för vilträtter
parmesan - för pastarätter
timjan - för soppor och gryträtter

....eller så använder jag bara min kompost som jordförbättring i trädgården. Det är tråkigt, jag vet det, men jag är väl sådan då.

2 kommentarer:

 1. Som den mikroskoptittande nörd jag är, tänker jag direkt på allt annat som finns i jord... Bereds jorden på något sätt för att komma runt denna bagatell? Jag menar: rostas jorden för att sedan återfuktas?
  Eller kommer det vara lika flott att ha springmask eller bandmask om några veckor??
  Spoiler - jag vet! :-(

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt!

  Jag har själv arbetat i kök och där finns hur mycket lagar och regler som helst. Bland annat måste man ha ha ett särskilt rum där man skalar och sköljer färska grönsaker innan man tar in dem i själva tillagningsköket. Detta eftersom jord kan innehålla sporer som inte dör vid upphettning och som inte är så nyttigt att få i sig. Är hur nyfiken som helst på hur den här jorden framställs/behandlas för att komma ifrån det lilla problemet.

  Men en god affärsidé verkar det vara, det håller jag med dig om. Skulle gärna varit en fluga på väggen i det rum där den först kläcktes. Undrar hur förslaget lades fram och hur samtalet gick innan man bestämde sig för att köra. :-)

  SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...