torsdag 13 december 2012

Slut på Mat, Myter och Molekyler

potatisexperiment
Nu är jag klar med min distanskurs i livsmedelsteknik.  Den var verkligen rolig. Så mycket jag har lärt mig om mat, som jag hade velat veta för så länge sedan.

lek med kött
Nu har jag äntligen begripit en massa saker som gör att jag kan laga mat på ett vettigt sätt. Varför går man inte igenom mat på det viset i hemkunskapen i skolan – då hade man ju begripit vad man sysslade med redan när det var dags. Nu fick jag först gå genom 20 år av testa-och-smaka med diverse misslyckanden innan någon berättade hur det egentligen hänger ihop... Surt!, Men sött att det äntligen har hänt.
deg-lek
Jag är faktiskt lite förnärmad just nu. Hade jag inte själv tagit mig in på denna kurs hade jag väl gått igenom livet utan någonsin fatta hur man gör en god och saftig stek, eller ur man räddar majonäsen som skurit sig.
mjölk i fokus
Och alla roliga hemlaborationer sedan. CC och jag har labbar i köket hela hösten. Allt från emulgeringar till ’engelska ärtor’ har vi tagit oss an. Han tyckte det var minst lika kul som jag.
vad löses i vad?
För alla som är det minsta intresserade av matlagning måste jag därför rekommendera min kursbok (On Food and Cooking). Den är från om med nu min köksbibel!
emulgeringstest
Till slut -  jag har blivit enormt fascinerad av ärtor under denna kurs. Till näsa sommar skall vi därför på ärt-safari, något som tydligen arrangeras här i Skåne i skördetider.
'svenska' och 'engelska' ärtor

4 kommentarer:

 1. Verkar vara en intressant o "matnyttig" kurs:)

  Ärtsafari, hur coolt låter inte det!

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 2. Ja, du har verkligen hållit igång, det syns :D Jag håller med om att kökslabbar är roliga, så länge de är vettiga och ger något. Om labbar som är inlaga i kursen med ett underförstått "Oh shit, vi måste lägga in lite aktiviteter, vad ska vi hitta på hum-hum??" tycker jag INTE. Ärtsafari låter ju lite spännande förstås. Är det vilda ärtor? ;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-)
   Tyvärr är det nog Findus ärtor i reservat, men man får borse från detta och tänka sig ut i vilda naturen.

   Radera
 3. Med såna matlaboratoriumsförsök ser jag verkligen spänt fram mot vad du får till med ull :)

  SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...