onsdag 1 februari 2017

Spunnit lite mohairgarn

I spinnfabriken har det gjorts lite nya erfarenheter. Jag har provat på fiber från angoraget, alltså mohair. Det är en klart intressant fiber. Den är mjuk och följsam i sitt ursprungliga skick, men inte helt enkel att spinna till garn. Orsaken är att getens päls innehåller ett vax som är svårt att tvätta bort. Det tog tog ett tag att förstå vad som fungerade något så när bäst. Man måste delvis kamma, delvis klippas och delvis tvättas bort vaxet i ganska varmt vatten. Hittills har jag provat tvätt i upp till 60 grader och det får inte fibern att tova ihop sig, men det är svårt att hantera tvättarna eftersom man inte kan låta vattnet kallna. Här krävs det erfarenhet har jag förstått, men jag håller på att samla på mig sådan.

Detta är dom söta getterna som levererats ullen till mig.
En annan erfarenhet av mohair är att i ren skick (100% mohairgarn) blir tunn tråd styv och oelastisk (inte mysig alls). Tjockt garn blir däremot mjukt och mysigt. Vill man ha tunnt garn är det säkrast att blanda ut det med någon sorts elastisk fiber, exempelvis finull eller texel. 
Än så länge har jag spunnit 385 gram garn tvättat på olika sätt, som nu är till påseende hos ägaren. Det blir intressant att höra vad hon tycker. Själv lutar jag åt att maskintvätt i 40 till 50 grader med Y3 rensar fibern bäst. Viktigt är dock att plocka bort dubbelklipp, öppna upp lockar och rensa bort orenheter innan man tvättar i maskin. Jag blir säkert ännu och klokare vad det lider. Uppdatering kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...