söndag 26 juni 2011

KLART!

Ja nu är det äntligen klart. Mitt efterlängtade växthus är helt färdigt. 
Plantorna är planterade, jorden vattnad och gödslad. Dags att njuta nu! Låt det växa!

Detta var den djupa tanken
deep thougth - svaret är 42

och så här blev det
ljuva drömmar i grönt

Min summering av projektet:

 • Kostnad: ca. 15 000 SEK (Byggsats Odla 114 från Skånska Byggvaror, automatiskt bevattningssystem, 2 automatiska fönsteröppnare, 150 l kross, 1,2 ton betong och 36 löpmeter armeringsjärn). Övrigt material var gratis, lånat eller återbruk. Hade jag valt ett olackerat hus hade det blivit flera tusenlappar billigare, men nu gillar jag ju grönt....
 • Tidsåtgång (uppskattad): materialanskaffning (8h), grävning (8h), gjutning (12h), murning (10h), byggande av stomme (15h), glasning (10h), inredning (8h). Sammantaget ca. 90 arbetstimmar för en i sak otränad och i ämnet outbildad kvinna i sina bästa år. Hjälp fick jag med att hämta material och att glasa taket. I övrigt går det bra att bygga huset singel person.
 • Bäst: Att ha goda vänner (och dito make) som ställer upp med råd och dåd till en galen kvinna som tvunget vill själv. Att alla bitar verkligen fanns med och även några i reserv. Att huset bara passade direkt när jag väl hade an bra sockel att utgå ifrån.
 • Sämst: Beskrivningen är ganska kass. Låt en pedagog se över den och låt sedan någon göra bättre skisser. Dörrhandtagen - vilket smäck! Bara att kasta. Att den förbenade sockeln skulle gjutas och muras i FEM omgångar innan den blev rak nog. (Men det hade jag igen när jag väl reste huset) 
 • Misstag du vill undvika: Se till att sockeln, och för den delen alla andra profiler, är rätt placerade och rättvända. Nu när min sockel blev bakvänd får jag komplettera med båda snickarglädje och en pop-nitad list från plåtslagaren. Visserligen är det ingen katastrof och det gör mitt växthus högst personligt, men det hade varit roligt att undvika.
 • Övrigt: Det är en sådan oerhörd glädje att bygga sitt eget växthus. Gör det! Kan jag så kan du.och min skapare vad det växer. Det som tar tre veckor på sig att spira på friland spirar på fem dagar i växthuset.   
my space
 Underbart!  4 kommentarer:

  1. Resultatet ser fantastiskt ut. Vad duktig du har varit.

   SvaraRadera
  2. tack! och det växer så det knakar!

   SvaraRadera
  3. Ser ju hur bra ut som helst!!!
   Kommer förbi och kollar in det live i veckan!!

   SvaraRadera

  Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

  LinkWithin

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...