söndag 28 maj 2017

Global upplysning DIY - återbruk av gammal jordglob

Nu vill jag visa vårt verkligt bästa Gör-det-själv(GDS? DIY?)-projekt på mycket länge.

När jag var 11 år gammal fick jag på julafton en hett efterlängtad sak, en jordglob. Den följde  med oss i många år på diverse flyttar och stod länge på finplatsen i vardagsrummet. Sedan blev det lite trängre, vi blev lite fler och det gick som det kan gå, den hamnade på vinden. Där har den, till min egen stora förtret, stått i tio år nu.


I en attack av 'vi får fan inte plats med all skit' har vi bestämt att det skall tas ner (och avyttras) en sak varje gång vi går upp på vinden. Hur länge detta knasprojekt skall pågå vetes icke, men tills vidare är det så. I helgen som gick var jag extra duktig och avyttrade två påsar (ja TVÅ påsar) garn till en lokal förskola och så åkte jordgloben ner.


Som du nog förstår kan jag inte slänga min glob, men just denna helg fungerade geniknölen lite extra bra och jag kom på en minst sagt lysande idé.


Man kan till detta säga att detta projekt blev extra bra eftersom det involverade inte bara mig utan hela familjen. Det började med att sonen fick ett spatt och av misstag råkade slå itu en glasplafond. Den var vaken dyr eller vacker med det gick inte att få tag i resevdelar. Därav blev ett väldigt fult väggfäste till en lampa hängande på väggen utan plafond i närmare ett år. 
 

Många idéer till ny skärm (pileflätad, stickad, virkad, nålbunden, pappersvikt) förkastades och till slut fick jag som sagt min lysande idé. "Jag klyver jordgloben och gör den till skärm" sade jag till maken. Han tänkte 12,5 millisekunder på detta, lyste upp och sade "det är ju en lysande idé. Vi gör det."
Därmed var hela familjen involverad och projektet i gång.

En klöv globen, en mekade ihop väggfästet och två monterade ihop det hela.


Och nog blev det fint. Vi är så grymt nöjda med resultatet att det inte är sant. Nu återstår bara att se vad vi kan göra av andra halvklotet. 


Det är ju faktiskt en global fråga, så vi kanske måste ta ett familjeråd om detta.

4 kommentarer:

 1. Herregud!! så otroligt häftig den blev och sen att bara komma på ide'n kräver en A-S :)
  SMART!!!

  SvaraRadera
 2. TACK snälla du! Just detta projekt tycker jag själv extra mycket om. Det innehåller på något sätt alla de ingredienser jag vill ha i ett bra projekt.

  SvaraRadera
 3. Hej! Tack för din kommentar hos mig. Även om jag inte direkt känner mig upplyft av att ha drabbats av en förbannelse Hahaha. Kul att hitta till dig. Har suttit och bläddrat en stund bland dina inlägg och från och med nu finns du på min lista över bloggar att följa! Fast jag blev grymt avis på ditt fina växthus. Vi har fått tag i ett stålskelett med halvtrasig kanalplast som vi ska försöka mickla ihop. Men allt har sin tid och trivs vi med växthus går det ju att bygga ett annat om några år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack AnJa, det är alltid kul att hitta likasinnade i bloggvärlden som i riktiga världen.

   Radera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...