söndag 6 november 2016

Blått med vejde

I början av november, precis innan första frosten, skördade jag mina vejdeblad. De kom från plantor som var två år gamla. Enligt alla böcker jag läst och internetkällor skall det inte bli någon färg av andraårsblad, men som syns på bilderna gick det bra att få blå färg ändå.
Resultatet blev verkligen över all förväntan. Jag testade inte med några stora mängder blad, eftersom jag inte trodde det skulle fungera, men framöver kommer jag att sama blad från vejde oavsett ålder.
Tack och lov att vi har satt upp ett litet hörn i källaren där man kan slaska med lite av varje. Då behöver man inte bekymra sig för om det stinker eller är giftigt. Receptet jag använt kommer från gruppen "Färga garn med svamp och växter" på Facebook där Elisabeth Jansson delat ut sitt recept. Jag återger det nedan.

Viktigt med all färgning är att prova ljusäktheten på det den färdiga produkten. Jag lägger en provbit av mitt garn i söderfönster i några månader och ser om och hur det bleks. Detta var resultatet av färgning med andraårsblad efter fyra månader.


RECEPT:

Jag sår mina frön direkt i lucker jord i pallkragar,sedan när plantorna blivit större så gallrar jag dem till 10-15cm/planta.När bladen är stora plockar jag dem och färgar. Den kan skördas flera gånger under sommaren och det är i bladen som färgen finns. Bladen bör genast användas efter skörd eftersom förstadiet av  indigopigmentet lätt går förlorat om  vejden inte hanteras rätt Andra året blommar vejden och ger frön,  man kan färga på bladen andra året också,de innehåller lika mycket indigo som första skördens blad, eller mer indigo än första året,allt emot vad som står i alla böcker.
Läs igenom all text innan du börjar!
.
1 Blötlägg det tvättade garnet eller ullen i ljummet vatten för att det ska kunna dra till sig     färgen bättre.Garnet ska inte vara betat med något. Hemspunnen ull bör vara fettfri annars så släpper garnet mycket färg. Ha omknytningarna lösa kring härvorna.

2.Koka upp vatten i en kastrull så mycket så det kommer att täcka bladen

3.Skölj av bladen med kallt vatten (Behövs bara om de är jordiga) Dela bladen genom att vrida dem ett par gånger. Lägg bladen i ett stort kärl och häll på det heta vattnet. Lägg på lock och låt stå ca 40 min. Glykosiderna löser sig i vattnet och ger ett rött te

4. Sila bort växtdelarna och ta vara på vätskan. Tillsätt ammoniak för att höja pH-värdet till  9- 10 Färgen blir nu grön. Häll vätskan av och an mellan två kärl ca 20 ggr för att blanda in syre. Färgen blir mer blågrön. Så här fås ett indigopigment som i sig inte är vattenlösligt utan sjunker till botten och efter det kan vätskan förvaras i slutna, luftfria kanistrar om man inte hinner färga samma dag

.5.Hetta upp färgbadet till 55-60 grader och tillsätt ca 5 gram natriumhydrosulfit /liter(eller remol) vätska försiktigt utan att vispa upp badet. Det är ett reduceringsämne som tar bort syre från badet.

6. Låt stå ca 30 min så att det blir en gulgrön lösning,med en blåaktig hinna överst.

7. Krama ur de blötlagda garnen och lägg försiktigt ner det i färgbadet. Garnet blir först gulgrönt, Låt garnet ligga 5-10 minuter beroende på nyansen blå man vill ha.

8. Lyft upp garnet i luften och krama ur försiktigt. När det kommer i kontakt med luftens syre oxiderar pigmentet tillbaka till sin blåa indigoform. Skaka garnet i luften så att det luftas och blir alldeles blått. Låt det lufta till sig ca 30 min så att den blåa färgen blir intensivare. Så länge det finns gul färg i badet är det bara att fortsätta att göra efterbad utan att tillsätta något mer,plaska inte i badet i onödan då kommer det in syre och det är inte bra.

9. Skölj garnet och tvätta med schampo eller annat tvättmedel ,ättika i sista badet,lufttorka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...