torsdag 29 maj 2014

En ny era har börjat - växthus ver. 2.0 från grundsten till färdigt växthus

Nu när det nya växthuset är nu fullt i bruk är dags att summera växthushistoriken här hos oss. Det känns som om det verkligen blivit en uppgradering. Jag har lärt mig massor och det är dags att dela med sig nu.
 Våren 2011 byggdes det ett helt vanligt aluminium-växthus i vår lilla trädgård. Jag och maken monterade allt. Det tog en dag att sätta upp stommen och två att sätta allt glaset.
Det blev 11,5 m2 stort och var till stort nöje hela första sommaren. 
Men när höststormarna kom fick växthuset en mindre skada som försäkringsbolaget reparerade. Vissa stolpar hae blivit böjda men bolagets handyman menade att det var helt okej att räta ut dem. Jag är ingen expert, så jag nöjde mig med hans svart, även om jag kände att det nog inte var riktigt bra.
Allt var frid och fröjd ett tag, och 
 ...i början fungerade det reparerade växthuset också fint och vi skördade allt från tomater till meloner och alla var nöjda och glada.
 Familjen ägnade massvis med tid med att mysa i växthuset. Odlingen och den tropiska miljön var bara ett plus. Sonen skördade till och med en vattenmelon, vilket sporrade hans odlingsintresse enormt.
 Djungelkänslan var ett faktum redan i juli .... men sen blev det höst 2013 och stormarna tog hårt på det stackars växthuset. Tyvärr var konstruktionen inte ett dugg 'stormsäker' och vi fick därför en smärre chock när stormen Sven demolerade hela bygget och spred glas över några hundra kvadratmeter av vår tomt. De redan försvagade stolparna vek sig helt och glas spreds över drygt 200 m2 av vår tomt. Det kändes i hjärtat som en ren apokalyps. Jag plockade under ett dygn glas med ficklampa och pincett och gick sedan in mentalt ide.
dagen efter Sven - en sorgens dag
 Det blev vårvinter och vi pratade med vänner om det som hänt. En lösning dök oväntat upp i och med att en händig bekant, med en komplett metallverkstad i ryggen, adopterade rucklet med glädje och vi var alla glada och nöjda med vår win-win-lösning. Föräkringsbolaget visade sig vara missnöjda med vår f.d. handyman och gav oss full ersättning mot att de slapp ha med honom att göra. Vi var helt eniga om att han kunde hålla sig borta från oss - ännu en win-win-situation uppstod och jag kröp sakta ut ur mitt mentala ide.
Planering och beställning av nytt växthus tog fart. Jag undersökte noggrant hela marknaden och bestämde mig för ett robust träväxthus från Norrland. Måtten passade hyfsat med befintlig grund, men den fick förlängas med 40 cm och byggas upp lite högre över mark.
Fördelen med detta var att vi kunde få grunden absolut rak, vilket i sin tur underlättade för det kommande bygget. En bra grund är A och O för ett stabilt bygge, har vi hört. Den här gången lärde vi oss också att det är stor skillnad på putsbruk och murbruk. Jag visste inte en som att det fanns olika men nu fick vi alltså rätt sorts bruk. Rätt bruk på rätt plats med andra ord.
 Även muren kring bäddarna murades upp den här gången. Tidigare var de satta med lösa tegelstenar, men skulle nu allt göras om så var det lika bra att ta ALLT. Lite snett fick det bli för att inte se ut som nytt (eller för att jag inte orkade mäta).
Påsken 2014 ägnades två hela dagar åt att bygga upp nya och robusta trähuset. Redan den 20/4 fick vinrankorna klättra upp längs nya konstruktionen. Det var i grevens tid eftersom knopparna redan var på väg att spricka. Skörden måste räddas - bygg på ackord!
Sedan tog inglasningen av huset fatt. Eftersom detta gjordes på gammalt sätt, med linoljekitt, färg och novis-glamästar-wannabe tog detta lite tid. Den 7/5 hade vi satt hälften av de 128 glasen, kittat och målat ena halvan av taket, planterat två nya vindruvor (Solaris och Muskat) och lite blandat i bäddarna på den färdiga sidan. Med den nya och högre konstruktionen räknar vi med att fyra vinstockar skall få plats att växa i taket.
Under byggtiden hade vi en enorm tur med vädret. Det var en varm och solig påsk och först när hela bygget var klart kom aprilregnet, i maj månad.

Första halvan av taket hann vi sätta innan regnet kom, sedan blev det att sätta sidorna  i ösregn och när solen återvände den 15:e maj, på min namnsdag, gjorde vi sista halvan av taket. Tur med vädret är förnamnet. Dessutom behövde vi inte vara två om att sätta glas, inte ens på taket. Eftersom växthuset är så stabilt att man kan sitta på det kunde jag själv glasa medan mannen och sonen agerade markservice. 
Slutligen, den 20/5 kunde vi med glädje sätta sista rutan på plats. Endast kittning av en del av väggarna återstod. Från 23/3, när vi bar bort det gamla rucklet, till 20/5 byggde vi alltså upp ny grund, byggde växthus och satte glas på allt. Detta jobb har utförts vid sidan av våra jobb. Att uppskatta arbetstiden är svårt, men åtminstone 15-20 timmar i veckan har vi lagt mellan 29/3 och 20/5. Ca. 10 veckor a 15-20 timmar ger uppåt 200 timmar för detta bygge. Beaktar man även planering, materialanskaffning och det faktum att vi varit två vid en del av jobbet är 300 timmar nog en rimligare uppskattning. Tidsmässigt går det inte att jämföra med ett färdigt metallväxthus som man monterar på en helg och glasar på några kvällar.
Inredningen hade vi pysslat lite med under tiden vi glasade in och maken hade dragit in el. Vem kan vänta tills allt är klart? Sonen och jag beslöt att det måste finnas tre stolar (det blev fyra), gärna någon lite mysigare som man kan sitta hela kvällen i. Ett par korgstolar med filt eller fårfäll kändes helt rätt. Av all den fina ullen i källaren skall det så småningom tillverkas 'veganfällar' till korgstolarna. men även som det är nu har vi slagsmål om att komma dit först.
 För kalla kvällar införskaffades en liten infravärmare. NU kan inget driva oss ut ur detta härliga växthus-uterum.
NU har vi då ett nytt växthus. Det är större, robustare och mycket mysigare än det förra. Version 2.0 är vi verkligen nöjda med. Det kanske är dags att tacka Sven för allt?
Sven - tack för allt!
Sammanfattningsvis

Materialåtgång:
1 byggsats från Florum växthus
15 löpmeter tryckimpregnerat virke till grund
15 löpmeter tjärpapp
250 tegelstenar
5 säckar betong (puts/murbruk)
7 lecablock
en till två löpmeter tunt armeringsjärn
20-30 liter stenkross/leca
4 liter enstrykningsfärg (linolja) från Ottossons
40 kg linoljekitt från Ottossons

Tidsåtgång:
Målning av växthus ca. 20 timmar (en person)
Montering två arbetsdagar (två personer)
Inglasning 10 arbetsdagar (en person, novis)

Övrigt:
Detta var på många sätt ett optimalt bygge. Bättre och robustare byggsats kan man inte önska sig.
Byggbeskrivningen var också bra, men behöver uppdateras då vissa saker har ändrats i konstruktionen. Man kan inte ha tummen helt inne i näven om man skall bygga ett Florumhus, men nära nog. Visst tog det tid, men om Rom byggts på en dag hade det nog hellre inte stått i 3000 år.

Slutsatser: 
Man får vad man betalar för och insatsen är direkt proportionell mot utbytet. Det var väl en nyhet? Dock kan jag tillägga att jag fick en offert på ett växthus i motsvarande klass (med lite extra tingeltangel på taket) som skulle kosta 3,5x så mycket som detta bygge, så visst finns det folk som skor sig lite väl mycket även in denna bransch.

5 kommentarer:

  1. Tillykke med det färdige drivhus! :-D

    SvaraRadera
  2. Tänk att det som från början känns som en katastrof, till sist kan bli så bra. Lycka till med odlandet nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tack och lov. Andra alternativ vill vi inte tänka på.

      Radera
  3. Vilken färgnyans är det på växthuset?

    SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...