tisdag 17 juli 2012

Trädgården i juli

Det händer så mycket i trädgården just nu att jag knappt hinner skriva om det. Man vill ju spendera var enda minut med fingrarna i jorden, men som tur är kommer det då och då en åskskur, och då passar jag på att göra annat. faktum är att jag, i mitt tycke, får rent för lite trädgårdstid just nu. Värmepanna gick ju itu i vintras och NU är det dags att renovera innan nästa sätts in. Så trist jobb det är. Jag har riktigt svårt att motivera mig.
efter regn
 Efter en skur är det så härligt grönt och mysigt. Att bara öppna fönstret och suga i sig luften är en ren njutning. Man ser tydligt här att grannen inte har samma klipptid på sin halva av häcken som vi. Jag önskar att den inte var så hög så att jag kunde nå över hela, men man vill ju också ha insynsskydd.
Min första Stargazer har slagit ut. Det var mycket enklare att odla dahlior än jag trott. Rätt okej blomma, men inte den roligaste jag sett. Dahliorna har till och med överlevt de massiva snigelangreppen, och det finns det mycket annat som inte har [Grrrr!]
Både lavendel (stickling från förra året) och hortensia tycks vara osmakliga för sniglarna. Hortensiorna har tagit sig bra med tanke på att det är förra årets reaväxter, som nog sattes lite väl sent. Alltså, hortensia är ett hett tips för er som har lika många snigel ¤%#%%%¤# som jag. Inte ens mordhot biter på dem.
Vinbär har vi i massor. Både röda....
..och svarta. DET är också en nyhet. Förr om åren har det varit relativt klent med bär [mest svarta], så förra vintern fick alla bärbuskar en rejäl giv med vedaska. Det tycks ha haft önskad effekt.
Krusbär har vi alltid haft i mängder. De är kanske inte lika känslig för kaliumbrist?
Nigellorna växer så det knakar. I år skall jag samla in vart enda [ja, nästan alltså] frö och ha dem i matlagningen till vintern. De är såååå goda! De kommer dessutom år för år utan att man behöver så om. Det klarar naturen helt själv.
Och så min citronpelargon. Jag tycker så mycket om den. Doftar gott, växer vacker och kompakt utan att man gör något och har de sötaste blommorna. LOVE! Ledsen att det vissna bladet inte knipsades bort innan jag tog bilden. Jag har så svårt för oärlighet, så det som kommer här är i oredigerad form.

1 kommentar:

 1. Hei Ann Sofie.
  Ååh så fine Nigella blomster! De er jo så utrolig vakre:) Så mange du har! Det var bare nydelig!
  Vi har veldig mye snegler her, og de har faktisk spist opp 2 hortensia Annabelle :(

  Så deilig med bær i hagen. Lukten av krusbær minner meg om da jeg var barn. Jeg tror jeg må kjøpe meg en krusbær busk:) Det heter Stikkelsbær på norsk:)
  Nydelige blomster på din duft pelargonia. Ønsker deg en fortsatt god sommer! Håper du får mye sol snart:) Klem Ellen

  SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...