söndag 16 september 2012

Den dagliga skörden


vårt eget plommoninferno
lunchlådan på G
Vad härligt det är att kunna gå ut varje dag och plocka ihop lite ditt och datt till kvällsmaten eller nästa  dags matlåda. Det är höjden av lyx och lycka att ha en trädgård att skörda i. Några bönor från bönställningen, några blad i trädgårdslandet och några i blomsterrabatten och några tomater i växthuset. Skölja, blanda, hacka och tillsätt lite från köket och morgondagens lunch är klar. Njutning i kubik är vad det är.

Just nu är det extremt gott om mogen frukt. Päron, äpplen och plommon i kubik och på det alla tomater som bara exploderat i växthuset. När CC kommer hem från skolan är det första han göra att ta en trädgårdsrunda och plocka åt sig vad han känner för. DÅ känner jag att jag lyckats med min inspiration. Även i köksträdgården är det full rulle. Andra skörden av sallad, rädisor och krasse är på tillväxt och rotfrukter, mangold och rödbetor från första sådden är skördeklara.


52 st. plockade vi idag
Ett minus är att Blixten är en extrem bär-och-frukthund, så vi måste ha honom kopplad i trädgården om inte han skall få a) våldsamma magknip (särskilt vid fyratiden på moronen) och b) extremt behov av nattliga promenader. Inte så kul.annat som mognar i växthuset nu
 Najs - väry najs, med skördetid!

Lyckade experiment i år är:
Plantera mangolden i luckor i mellan blommorna. De trivs lika bra under fruktträden som i soliga rabatten

Plantera ut sallad från för tätt sådda rader. De plantor jag planterat ut tog sig minst lika fort som de andra och de blev (förstås) mycket finare.
Odla bönor över bäddarna. Det är ju så enkelt att skörda när de hänger rakt ner i huvudet på en. Jag kommer att hålla mig till borlotti-bönor. Supergoda i sallader när de är små och fina att koka på vintern och så är de vackra att se på i landet.

Nästa år:
Skippa sockerärtor och så flera borlottis; gör såband till salladen och svetsa gärna ihop ytterligare ett par bönställningar!
Tomater skall vi ha, fast kanske flera än fyra sorter. Runt sju olika kan vara lagom

3 kommentarer:

 1. Det är en sådan skillnad på skörd och grödor om man bor där du bor i förhållande till där jag bor. Vårt plommonträd bär inte en enda frukt i år. Jag håller med dig om att det är så fantasktiskt att bara kunna plocka det man vill ha från trädgården.
  / Hella

  SvaraRadera
 2. Hund och trädgård går inte så bra ihop,jag har fått sätta upp staket runt grönsakslanden och runt tomatplontorna som står vid husväggen har jag ställt ett kompostgaller så att dotterns hund Kuling inte ska äta upp allt,när han följer med oss in till grönsakslandet går genast bort och drar upp morötter som han älskar att stoppa i sej
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 3. Vilken glädje och rikedom, färskare blir det inte. Det känns underbart att hämta maten ute i egen trädgård,Michel du har en praktfull avling av både grönt och frukt.
  Mammuella sagor är väl det bästa? Mycket mer mys tyckte mina barn också.
  Vad gäller ull, visa dina alster. Jag började med slända, fick till slut en begagnad rock, nu är det mest den som används ..

  SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...