fredag 11 juli 2014

Växtfärgningens hälsoeffekter

Det borde ju hända förr eller senare och det har alltså hänt nu. Familjen och omgivningen i övrigt börjar inse att det inte bara är tokiga häxerier det där med att färga med växter. 
Jag har ju läst ett gäng böcker på fyra olika språk om växtfärgning och naturligtvis ger det viss kunskap, som i vissa fall kan appliceras även inom andra områden. Nu gav det sig så väl att det fanns ett par flaskor vodka att applicera kunskapen om Äkta Johannesört och fläderblommor på och se - familjen och omgivningen var genast väldigt intresserade av växter och deras olika användningsområden. Visst är det bra.
I övrigt har jag sysslat med att göra ull grönt med hjälp av gräs. Det går så där. Det måste till väldigt mycket gräs (10 - 20 gånger ullens vikt) för att det skall bli bra. Men å andra sidan blir det också väldigt bra. Snygg och ljusäkta färg ger detta gräs som sannolikt är Calamagrostis canescens. 
Sonen färgar mest insidan av kroppen och framsidan av tröjorna. Det är bärfärgning som gäller där.  Han är säkert en väldigt vitaminberikad ung man för det skall vara bär i hektovis där, till varje måltid. Tur att man har njurtvål.
Recept 

Flädersnaps
10 klasar fläderblommor med mycket pollen
3-4 dl starksprit utan smak
Låt blommorna dra i sprit i tre dygn. Skaka om då och då. Sila och späd till önskad styrka. Tillsätt en tsk socker.
(räcker enligt min uppfattning till 75 cl snaps)

Johannesörtsnaps / Hirkum Pirkum
2 dl knappt utslagna knoppar av Äkta Johannesört
3-4 dl starksprit utan smak
Låt blommorna dra i sprit i tre dygn. Skaka om då och då. Sila och späd till önskad styrka. Tillsätt en tsk socker.
(räcker enligt min uppfattning till 75 cl snaps)

Förresten - - - så tycker familjen att det är dags nu att prova valnötssnaps. Undrar om vi mår bra av all denna provning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...