tisdag 20 augusti 2013

50 shades of yellow ...

hundlokefärgard ull med och utan järnsulfat
Jag antar att det får betraktas som ett framsteg att jag nu kan åstadkomma NÅGOT annat än beige i mina växtfärgningsbad. Nu har jag tydligen kommit in i min gula period (Picasso - jag förstår dig nu) med tanke på att alla växter jag tar i ger gul färg hur jag än gör. Det är alltså dags för uppföljaren '50 shades of yellow' inom kort. Vänta bara, den kommer. 
ull färgad med blodsopp
Blodsopp ger fin gul färg. Det skulle vara roligt att veta hur ljusbeständig den är. Jag får nog göre lite ljustest snart.
alpacka och får färgat med björklöv

 Alpackaull tar upp färg på ett annat sätt än fårull. Tonen blir lite ljusare och lite dovare. Jag gissar att alpacka behöver mera färgämne än får. Får ta med mig denna insikt in i framtiden.
fr. v: finullsgarn, gult alpackagarn och gult finullsgarn
 En viktig insikt är dock - björklöv är en klart underskattad naturresurs. Bättre gul färg än den som björklöv ger skall man leta länge efter. Använd flera björklöv! Med 4:1 av färska björklöv till ull blir resultatet så här. Litteraturen anger att ljusäktheten lär vara 4 på en skala från 1 till 8. Det kan kännas okej på ett så lättvunnet resultat.
vit och grå ull färgad med färska björklöv
Förutom de här visade ullerna har jag färgat gult med renfana. Den ger vackrast färg med blommorna, men även bladen fungerar. Ett något basiskt sköljvatten ger klarast färger även med renfana. Tillsats av järnsulfat ger en snygg mossgrön ton.

8 kommentarer:

 1. Det är så häftigt att faktiskt använda det som naturen erbjuder, den har ju massor att bjuda på. Riktigt snygga gula nyanser blev det också! :)

  Jag önskar dig en fortsatt härlig dag!
  Kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma och tack för kommentaren.

   Radera
 2. vackra garner! min svägerska har lovat att vi ska färga garn nästa gång jag kommer till Norrland! har aldrig provat själv?..

  SvaraRadera
  Svar
  1. VAd roligt - jag är säker på att du kommer att gilla det.

   Radera
 3. härliga färger du har skapat

  SvaraRadera
 4. Nydelige gulfarger du har fått frem! Mange planter gir gult, men ofte i litt ulike nyanser, så man får se at det finnes mangs slags gule fargetoner.
  Reinfann og bjørk er sikre fargeplanter som alltid bruker å gi bra resultat.
  Du fikk fine resultater med jernsulfat, det har jeg aldri fått til.
  Gleder meg til å høre mer om fargingene dine etterhvert :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir visst gula raggsockor till hela familjen.
   Järnsulfatet tillsätter jag bara i kort tid strax innan färgningen är slut.

   Radera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...