tisdag 12 februari 2013

Lärdomar i spinnande

ull från 'Pia'
Andra kursdagen på spinnkursen avklarad och jag får insikter jag aldrig drömt om inom det ulliga ämnet. Några aha-ögonblick:
Det är grymt stor skillnad på ull och ull. Redan nu kan jag säga att för min del får Gutefåren gärna behålla sin ull på kroppen så att jag kan få spinna av finull eller mohiarget. En del bra att veta-saker har jag tillägnat mig.

* Mild tvätt av ullen innan spinnande är en klar fördel. En hel del skit försvinner som annars bara skulle hamna i kardorna eller på golvet eller i kläderna eller….. och efter tvätt stinker ullen inte av fårskit, vilket är ganska trevligt att slippa. Billigt och doftfritt schampoo fungerar hur bra som helst för ulltvätt.

* Olika ulltyper (ullar? uller?) tovar sig olika mycket. Vissa är i princip helt tovfria medan andra tovar sig bara man tittar på dem. Det är bra att vara observant på detta vid tvätt ex. föra spinnandet. Det är ju lagom kul att stå där med en tovad kaka om man hade tänkt sig att spinna garn av det.
Ull är ull är inte bara ull.

Kardning – se för katten till att karda ordentligt. Alla de där knottrorna och okammade tussarna som blir kvar i kardrullen är förödande när man väl skall spinna. Väl kardat, hälften spunnet. Sen tycker jag mig har förstått att det är lika snabbt att handkarda som att karda på kardmaskin. De tär ju en tröst med tanke på att den senare betingar bortåt 3500 i sitt billigaste utförande.

* När man spunnit en tråd tappar den spinnet (twisten) med tiden om man låter den sitta på spolen (bobinen) eller sländan. Man gör klokt i at spinna det antal trådar man skall ha och se till att få dem tvinnade till garn så att de håller sig som de är. Hur man får enkeltrådigt garn att förbli som det är vet jag inte. Man kan för stås ånga det, men då för vinner all elasitisitet och det är kanske inte så önskvärt. Har man ändå låtit tråden sitta för länge kan man spinna om den. Inget förlorat utom lite arbetstid.

* Slitstyrkan på det färdiga garnet bestäms till stor del av hur hårt man spinner och tvinnar ullen. Hög slitstyrka = hårt spunnet och tvinnat. Givet vis ger garnet också hårdare känsla när det är hårt tvinnat, vilket gör att den fluffiga och mjuka känslan avtar då graden av spinning (twist) ökar.


6 kommentarer:

  1. Bra att veta. Jag vill väldigt gärna lära mej att spinna mer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul om någon annan kan ha nytta av det ag lär mig.

      Radera
  2. Ha nytta, jag läser och jag slukar lärdom. Så glad jag är att du går på kurs, det får jag ju också nytta av. Här var mycket jag inte visste :)

    SvaraRadera
  3. Grattis till nyinköpt rock, du kommer sita som fastklistrad vid hjulet, tro mig, efter rocken kom in i huset har jag nästan inte gjort annat..
    En 'niddy-noddy' en slags härvträ, måste du skaffa dig. Visst går det bra att vira garnet runt två stolsryggar också men det är inte det samma. Jag köpte ett som tillsammans är 180 cm, då är det lätt att räkna ut hur långt garnet är, det är ju bara att multiplisera 180 med antal varv. m/hg gillar jag att ha kollen på :)
    Om du tänker på att köpa en, betal en hundring extra för ett du tycket är vackert, det gör det hela så mycket roligare... bara ett tips..

    SvaraRadera
  4. Det gäller att läsa alla kommentarer på en gång.. Ja, navajo har jag tvinnat mycket av, det är det samma som kedjetvinning, perfekt för tretrådigt tycker jag. Fraktal är en annan teknik tvåtrådig, som ska ge randigt garn när stickar..

    SvaraRadera
  5. En hel vetenskap. Hade ingen aning om detta dom förr måste hört till allmänbildning.

    SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...