torsdag 24 januari 2013

Sjukling summerar (trädgårdsåret 2012)

Här sitter jag i sängen och är sjuk och tycker synd om mig själv. Så  jag läser bloggar, hostar, löser korsord, hostar, äter Strepsiler, hostar, snorar ... okej ... budskapet har gått fram va - jag har T-R-Å-K-I-G-T. Mitt i tristessen kommer jag på den briljanta idén att summera året som gick. Det är väl uppmuntrande. Vissa privata saker är förstås inte det (så de hamnar aldrig på någon blogg -sluta genast leta!), men nu pratar vi om trädgård. Det är alltid uppmuntrande, så här kommer ....
TRÄDGÅRDSÅRET 2012 i ord och bild. Tjolahopp!
Januari till mars: 
Som alltid var vi ute så snart tillfälle gavs. Grillning i februari är inget konstigt. Blixten firade sin födelsedag (8/3) ute, med te och tårta. Bygget av min rosenportal, Drontboet kallad, påbörjades. Jag vårspanade och planterade så snart jorden var redd.

 April till juni:
Sandgrävandet satt i gång och sandlådan fick en spaljé som man kunde göra vattenbanor på. Massvis med leriga barn producerades. Blixten njöt av värme, pinntuggande och att äta allt ätligt som gick att finna i trädgården. Allium testades för första gången och jag blev biten. Många flera har redan planterats. Vi hade renoveringshelg där alla fixade sina egna möbler. en massa nya växter inhandlades trots att budgeten inte tillät detta. Jag hade nämligen perioder av tillfällig förvirring. De inträffade så snart jag kom närmare än 3 km från en plantskola. En jobbig åkomma.
Juli till september:
Vi skördade och åt kolossala mängder med tomater och annat gott från växthuset. Mellan tomatplantorna hade vi sått diverse rotgrönsaker. Detta var en klar hit. Morötterna blev finare och tidigare än någonsin. Melonerna blev det inget av - någon annan åt upp dem, men vi hade så mycket annat ex. en rekordskörd av plommon. Med tanke på att denna kom från ett enda träd undrar jag hur det skall gå när även de två nyplanterade plommonträden börjar ge frukt. Hur tänkte jag där?
Oktober till december:
Så smått gick vi i vinterdvala. Hela oktober var jättefin med upp till 17 grader utomhus. Jag hann bygga ett planteringsbord i fulhörnan. Till våren planerar jag att fortsätta piffa upp hörnan med några flätade staket och lite färg. Äppelskörden blev enorm. Vi åt så mycket vi kunde och donerade resten till fåglarna. Detta visade sig vara till stor lycka för vår hungriga hund, Blixten, som fortfarande går ut och gräver fram frusna äpplen ur snön. Han ser det alls inte som fågelmat utan bara som hund-glass.

Mitt i mörkaste vintern damp det ner ett mejl från Weibulls - ville jag vara med och prata trädgård med dem framöver? KUL - se där vad en liten trädgårdsblogg kan leda till. Det är bara en av alla nya kontakter jag fått genom bloggen under året som gick. ett stort tack till alla er som varit här och läst och tyckt till och hejat på mig. 
T-A-C-K!

12 kommentarer:

 1. Hej! Fina collage! Tack för dina uppmuntrade ord, det värmer rakt in i mitt hjärtat! Hoppas du blir bra igen från förkylningen , ha det gott,Karla.

  SvaraRadera
 2. Tråkigt att vara sjuk, du kanske behöver lite blomsterglädje? Har en tävling på min blogg där man kan vinna ett blomsterbud. Välkommen att kika in. Krya på dig!
  Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. PÅ bättringsvägen nu. Jag är nog lagom så jag orkar gå till jobbet på måndag. :-)

   Radera
 3. Fin sammanfattning du gjort
  krya på dej
  maggan

  SvaraRadera
 4. Vilket härligt trädgårdsår..nu är et ett nytt givande trädgårdsår med massor av kul
  Kram kajsa

  SvaraRadera
 5. Vassego´, nöjet är helt på vår sida :) Vilket härligt kollage, det får mig att se fram emot våren och sommaren :)

  SvaraRadera
 6. Sååååå tråkigt med sjukdom! Ligger själv och snorar ihop i soffan :-( Nu får det ta och vara slut på det här!

  SvaraRadera
 7. Vi är helt eniga - nu slutar vi med detta.
  Kramar!

  SvaraRadera

Tack för att du skrev en rad. Jag uppskattar det verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...